Kesä 2021: viljelykokeilut

 

Kesällä 2021 #pellavaasuomesta -projekti etenee seuraavaan vaiheeseen, kun viljelemme pienet koealat kuitupellavaa yhteistyössä luomutilojen kanssa. Tarkoituksena on ensisijaisesti kartuttaa tietoa ja kokemusta seuraavia vuosia ajatellen, mutta toivon mukaan myös saada kohtuullinen määrä kuitua jatkojalostukseen.

 

Tavoitteina tälle vuodelle ovat muun muuassa lajikevertailut. Kokeilussa on muutama eri lajike ranskalaisen Terre de Lin -osuuskunnan valikoimista. Terre de Lin tuottaa siemenet yli 40%:iin Euroopassa viljellystä kuitupellavasta, ja tekee jatkuvaa jalostustyötä eri lajikkeille. Eri lajikkeiden sopivuudesta hieman pohjoisempaan ilmastoomme ei kuitenkaan ole tietoa. Myös pieni tilkku suomalaista maatiaslajiketta Marttaa on kylvössä.

 

Lisäksi koeponnistamme luomupellavan viljelyohjeita. Ohjeen laatimiseen on haettu tietoa sekä ranskalaisen luomupellava- ja hamppuyhdistyksen materiaaleista että suomalaisesta perimätiedosta, mutta kokeneet luomuviljelijät testaavat ne nyt Suomen oloissa ennen sen laajempaan jakoon saattamista. 

 

Seuraamme myös kuituharrastajien pienempiä hankkeita ja dokumentoimme ‘pellavatarinoita’ eri puolilta Suomea – sinikukkaista kuvamateriaalia siis runsain mitoin tiedossa! 

 

Seuraa tarinaa täällä sivuillamme, Twitterissä tai Instagramissa (tulossa)!

Tutustu tiloihin

Käy tutustumassa yhteistyötiloihimme alla.

Kilpiän tila, Lohja

Aktiivinen yksityinen tutkimus- ja koetila Lohjan Pusulassa tekee tutkimusta  mm maaperän hiilensidonnasta.  

Tilan sivut 

Wiljakan tila, Ikaalinen

Luomutilalla kasvatetaan suomenlampaita ja suomenkarjaa, viljellään monipuolisesti peltoja ja harjoitetaan metsätaloutta.

Tilan sivut 

Blogikirjoituksia

 

Sadonkorjuu, osa 1

Älä tee näin, eli mitä opimme kantapään kautta. 

Sadonkorjuu, osa 2

Kun saatiin oikeat koneet, alkoi korjuu sujua. Ainaki melkein.