Kesä 2021: viljelykokeilut
Kesällä 2021 #pellavaasuomesta -projekti eteni seuraavaan vaiheeseen, kun viljelimme pienet koealat kuitupellavaa yhteistyössä luomutilojen kanssa. Tarkoituksena oli ensisijaisesti kartuttaa tietoa ja kokemusta seuraavia vuosia ajatellen, mutta toivon mukaan myös saada kohtuullinen määrä kuitua jatkojalostukseen.
Tavoitteina tälle vuodelle ovat muun muuassa lajikevertailut. Kokeilussa on muutama eri lajike ranskalaisen Terre de Lin -osuuskunnan valikoimista. Terre de Lin tuottaa siemenet yli 40%:iin Euroopassa viljellystä kuitupellavasta, ja tekee jatkuvaa jalostustyötä eri lajikkeille. Eri lajikkeiden sopivuudesta hieman pohjoisempaan ilmastoomme ei kuitenkaan ole tietoa. Myös pieni tilkku suomalaista maatiaslajiketta Marttaa on kylvössä.
Lisäksi koeponnistimme luomupellavan viljelyohjeita. Ohjeen laatimiseen on haettu tietoa sekä ranskalaisen luomupellava- ja hamppuyhdistyksen materiaaleista että suomalaisesta perimätiedosta, mutta kokeneet luomuviljelijät testaavat ne nyt Suomen oloissa ennen sen laajempaan jakoon saattamista.
Löydät ohjeet sivuiltamme kevään 2022 aikana.
Seurasimme myös kuituharrastajien pienempiä hankkeita ja dokumentoimme ‘pellavatarinoita’ eri puolilta Suomea.
Seuraa tarinaa täällä sivuillamme, Twitterissä tai Instagramissa (tulossa)!
Tutustu tiloihin
Käy tutustumassa yhteistyötiloihimme alla.
Kilpiän tila, Lohja
Aktiivinen yksityinen tutkimus- ja koetila Lohjan Pusulassa tekee tutkimusta mm maaperän hiilensidonnasta.
Wiljakan tila, Ikaalinen
Luomutilalla kasvatetaan suomenlampaita ja suomenkarjaa, viljellään monipuolisesti peltoja ja harjoitetaan metsätaloutta.
Blogikirjoituksia
Sadonkorjuu, osa 1
Älä tee näin, eli mitä opimme kantapään kautta.
Sadonkorjuu, osa 2
Kun saatiin oikeat koneet, alkoi korjuu sujua. Ainakin melkein.