Kukkiiko sinun pellollasi kuitupellava kesällä 2023?

Pellava kukkii kauniisti keskikesällä

Teemme viljelysopimuksia kesälle 2023

Kasvatamme taas viljelyalaa hallitusti ja teemme max 10 hehtaarin edestä sopimuksia tälle kaudelle.

Opastamme viljelyssä ja tuomme paikalle tarvittavat erikoiskoneet ja siemenet. Viljelijältä vaaditaan lähinnä siis aikaa ja kiinnostusta uuteen erikoiskasviin tutustumiseen!    

Mitä viljely vaatii?  

  • Maaperä: Mielellään multava, tasainen peltoala mutta myös hieta tai hiekkainen savimaa soveltuu (jäykkää savimaata lukuunottamatta). Tila sijaitsisi mielellään Hämeessä kohtuullisten kuljetuskustannusten vuoksi, ja mieluiten luomussa, mutta ehdotuksia otetaan vastaan. Myös eteläinen Pohjanmaa voi tulla kyseeseen.
  • Viljelykierto: Useimmat kasvit soveltuvat esikasveiksi, vain palkokasveja tulee välttää liiallisen typen vuoksi. Rikkaruohot ovat varsinkin luomussa haastavia, koska pellava kilpailee huonosti alkuvaiheessa, eli pelto olisi mielellään kohtuullisen puhdas rikoista jo valmiiksi. 
  • Siemenet: Toimitamme laadukkaat, luomuun soveltuvat siemenet Ranskan suurimmalta tuottajalta osana sopimusta
  • Lannoitus: tarvitaan vähän, varsinkin typen kanssa täytyy jopa olla varovainen liikalannoituksen välttämiseksi, eli lannoituskustannukset jäävät pieniksi. 
  • Koneet: Viljely onnistuu tavanomaisin laittein sadonkorjuuseen saakka. Linen Stories toimittaa tilalle joko päältä ajettavat tai traktorilla vedettävät sadonkorjuun erikoislaitteet (sijainnista ja viljelyalasta riippuen) ja opastaa niiden käyttöön. 
  • Ohjeistamme muutenkin viljelyn eri vaiheisiin ja olemme mukana mahdollisuuksien mukaan etenkin sadonkorjuussa, se on kriittisin ja samalla hankalin vaihe. 
  • Myös kylmäilmakuivaus tarvittaessa sekä välivarastointi tulisi mielellään tilan vastuulle.  

Sopimukseen on olemassa kaksi mallia, joista toisessa Linen Stories kantaa enemmän riskiä ja tila saa varman ja kohtuullisen tuoton, meni syteen tai saveen. Toisessa ostamme valmiin sadon sovittuun hintaan. 

Laita viestiä leena.pesu@linenstories.fi / 045 1057950 niin käydään tarkemmin läpi molemmat mallit ja mahdolliset muutkin kysymykset!