Kausi 2022

 

Satokaudella 2022 kuitupellavan viljelyalamme kasvaa maltillisesti viime vuodesta. Siementen saatavuus oli vaikeaa huonojen säiden vuoksi Keski-Euroopassa, joten siemeniä saatiin vain noin neljään hehtaariin. Tämän vuoden tavoitteet ovat edelleen oppimisessa ja prosessien kehittämisessä, johon tämä ala on aivan riittävä.  

 

Teemme sopimusviljelyn kautta yhteistyötä kahden eri tilan kanssa Hollolassa, jotka on esitelty alla.

Niipalan tila on monimuotoinen luomutila, joka harjoittaa vihannestuotantoa ja matkailupalveluita, sekä tarjoaa toimintamahdollisuuksia muille maaseutuyrityksille. Tilalta on mahdollista myös ostaa sato-osuuksia kumppanuusmaatalouden kautta. 

 

Pellavapalsta on tilakeskukseen johtavan tien vieressä, joten samalla kun käyt tilan lähiruokapuodissa tai kesäkahvilassa, on helppo kurkata miten kuitu kasvaa pellossa!

 

Niipalan tila Facebookissa ja Instagramissa

Laura ja Mika Hämäläisen luotsaama Tupalan tila sijaitsee Hämeenkosken Huljalan kylässä. Pelloilla viljellään mm luomuviljaa ja -vihanneksia, öljyhamppua ja nyt siis myös luomupellavaa.

 

Tilalla asustaa myös luomukyyttöjä, jotka laiduntavat metsälaitumilla.  Laitumiin ja mm ennallistettuun puroon alueella pääsee tutustumaan perinnebiotooppikierroksella, joka kulkee myös pellavapellon ohitse. Tilan tuotteita pääsee ostamaan tilamyymälästä tai REKO-ringeistä.

 

Huljalan Tupala Facebookissa

Koitamme järjestää mahdollisuuksia tutustua näihin pellavapeltoihin kauden mittaan ja samalla demota pellavan prosessointia – seuraile ilmoittelua!

Novia Ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä on menossa seitsemän lajikkeen vertailu Västankvarnin tutkimustilalla Inkoossa. Novia ja Västankvarn vastaavat viljelystä ja tutkimuksesta, Linen Stories auttoi siementen hankinnassa ja pääsemme siksi seurailemaan tätäkin tarinaa. Syksyllä käynnistyy Novian kuituaiheinen koulutusohjelma jossa olemme myös mukana!

 

Lisäksi tietysti Ihan oma "Stadin pellavapelto" sijaitsee Herttoniemen Fastholman viljelypalstoilla, jossa pikkuruista kuuden neliömetrin penkkiä on tarkoitus käsipelein viljellä.